Ce este helioterapia

0

Helioterapia – Cum ne pastram bronzul?

Baile de soare la plaja

Asteptam cu placere revederea cu marea, expunerea la razele solare, baia in mare, bronzatul etc. Dar ca aceasta placere sa fie cat mai deplina, pentru a nu ne crea complexe ca ne bronzam mai putin ca altii, sau ne facem arsuri prea repede, este bine sa cunoastem anumite aspecte si reguli in aceasta problema.

Cui datoram bronzajul?

Prin helioterapie, sub actiunea energiei solare, pigmentul brun care coloreaza celulele epidermice – melanina – formeaza un ecran natural. Dar, la inceput, acest pigment nu este suficient si atunci este necesara aplicarea de creme, uleiuri, emulsii etc.

Actiunea acestora este dubla: pe de o parte hidrateaza pielea, protejand-o de imbatranire, pe de alta parte filtreaza razele solare nocive, favorizand pe acelea care produc bronzarea.

Mentionam insa ca o piele mai bogata in melanina, este mai putin expusa neplacerilor, se roseste mai greu, dar nu este scutita de arsuri si insolatie, daca se face abuz de soare.

Unele persoane se bronzeaza mai usor ca altele.

Este adevarat. Nu toti oamenii poseda in cantitati egale pigmentii melanofori, care brunifica pielea sub actiunea razelor solare; de exemplu: pielea fragila foarte fina, ca aceea a persoanelor blonde suporta mai greu soarele, deoarece continutul ei in melanina este mai redus, pe cand pielea bruna rezista in general mai bine la razele ultraviolete, vant, aer marin. De aceea persoanele blonde, roscate, cele cu pielea prea sensibila trebuie sa foloseasca cremele solare filtrante care devin o necesitate pentru a evita arsurile, insolatia, bronzajul inegal, petele si chiar uscarea excesiva a pielii.

Unele sfaturi si chiar reguli de urmat inaintea bailor de soare

Pregatirea pentru baia de soare nu incepe odata cu plecarea in vacanta. Pielea trebuie pregatita cu mult inainte pentru a preintampina socul soarelui de vara. Ne referim mai ales la starea generala de igiena, alimentatia rationala, asigurarea unei bune circulatii sanguine si o stare neuropsihica corespunzatoare. Desigur ca trebuie respectata si ingrijirea igieno-cosmetica, care vizeaza asigurarea aciditatii normale a pielii, mentinerea stratului de grasime necesar epidermei etc.

Pregatirea pielii pentru zilele de plaja din timpul vacantei ne va ajuta la obtinerea unui bronzaj uniform, a unui aspect placut. In acest scop se pot folosi lampile ultraviolete, putem merge la strand sau daca nu avem timpul necesar si avem conditii, sa facem plaja pe propria terasa a locuintei.

Helioterapia
Uneori, fara a ne expune direct razelor solare dar umbland cu capul si ceafa descoperite, ne putem trezi datorita soarelui si caldurii atmosferice cu febra mare si arsuri.

De aceea, odata cu venirea lunilor calduroase, prudenta nu trebuie sa dispara, expunerea la razele puternice ale soarelui neprotejati la cap (in special persoanele in varsta, suferinde), lipsa ochelarilor de soare care sa ne fereasca ochii de luminozitatea puternica a zilelor de vara, ne pot crea neplaceri.

Umerii si nasul vor fi protejati in mod special chiar si atunci cand nu suntem pe plaja. Persoanele care au un ten fragil trebuie sa evite expunerea prelungita a fetei la soare preferand expunerile de scurta durata, repetate.

Alegerea produsului de bronzat va fi facuta in functie de natura pielii. Dar pentru a usura alegerea acestor produse este bine sa cunoastem problemele legate de bronzare. Astfel:

Produsele antisolare – asa cum le arata si prefixul “anti-” care le indica actiunea – sunt produse folosite de persoane care suporta mai greu actiunea razelor solare, si nu urmaresc neaparat bronzarea pielii.

Exista o gama de produse nefiltrante, care sunt folosite de persoane care se bronzeaza bine si foarte repede. Ele se prezinta de obicei sub forma de uleiuri, care permit o absorbtie mai mare de catre piele a razelor ultraviolete, obtinandu-se un bronzaj uniform si intens.

Produsele solare filtrante au dimpotriva rolul de a opri anumite raze solare. Aceste produse se prezinta sub forma de: solutii laptoase pentru pielea normala, creme pentru pielea foarte uscata, geluri sau lotiuni pentru pielea grasa.

Pentru pielea sensibila (cu pete de roseata) intalnita mai ales la persoanele blonde sau satene se vor folosi cremele de bronzat grase, hidratante, care contin un procent ridicat de substante antisolare.

Produse antisolare

Persoanelor cu pielea grasa sau cu tendinta de a deveni grasa, precum si celor cu pielea normala, care reactioneaza bine la actiunea razelor solare, dar care trec totusi printr-o perioada de inrosire a pielii, li se recomanda crema hidratanta cu un procent mai redus de substante filtrante antisolare precum si laptele pentru bronzat.

Pielea rezistenta la actiunea razelor solare, care le suporta fara a se arde, necesita totusi o crema grasa, care sa impiedice deshidratarea epidermei.

Cei care doresc sa-si pastreze cat mai mult timp bronzajul capatat, impiedicand descuamarea pielii vor folosi produse destinate ingrijirii pielii dupa plaja.

Crema obisnuita, folosita in tot cursul anului, nu foloseste prea mult atunci cand ne expunem razelor solare, fie direct, fie celor reflectate. In orice caz, produsul cosmetic la care ne-am oprit si pe care dorim sa-l folosim la cura marina, trebuie de asemenea testat pentru a nu avea surprize neplacute de intoleranta.

Share.

Leave A Reply