Ceaiuri din plante – cand si cum le bem

Ceaiuri medicinale, ceaiuri de slabit, ceaiuri calmante

Cand este mai bine sa bem ceaiuri din plante?

Raspunsul este in functie de afectiunea pe care o tratam, astfel: ceaiurile stimulante ale secretiei gastrice (tonice sau amare) – ceaiuri aperitive – se vor bea inainte de masa; ceaiurile calmante pentru stomac, ficat, intestine – cele care favorizeaza digestia – se vor bea dupa masa; ceaiurile laxative, purgative, cele care combat febra, care produc transpiratie, se vor bea seara la culcare.

Ceaiurile trebuie sa fie pregatite numai in vase smaltuite, ca sa nu se altereze principii activi;

  • infuziile si decoctiile sa fie filtrate, calde, ca anumite substante sa nu se depuna dupa racire pe fundul vasului;
  • ceaiurile digestive nu trebuie indulcite, intrucat sunt mai eficiente amare;
  • pentru a face ceaiul medicinal mai placut la gust, se pot folosi mierea sau coaja de lamaie.

    Info!

Crescatorii de albine sustin ca la descapacirea fagurilor sa fie stranse micile capacele, care sa fie umplute cu ceara curata pe 3/4 si completate cu miere.

Capacelele inchise ermetic, puse intr-un vas de sticla sau borcan de pamant smaltuit se pun apoi la pastrat timp de un an la loc intunecos si rece. Continutul lor se poate folosi cu succes la revitalizarea organismului, crescandu-i puterea de aparare, fiind totodata hemostatic si cicatrizant. Se administreaza 2 – 3 lingurite la copii si respectiv 2 – 3 linguri la adulti. Aplicat pe arsuri, usturimile se vor alina si nu se vor forma basicile cu lichid. Se va unge in strat subtire.

Recommended For You

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *