Cum alegem crema de fata?

0

Varietatea cremelor ce se gasesc in magazine pune adesea in dilema cumparatoarele, care comit uneori greseala de a alege o crema mai cunoscuta in public, fara a tine seama de natura tenului respectiv.

Unele persoane isi pun intrebarea de ce exista creme de zi si creme de noapte, de ce sunt folosite creme cosmetice pentru fata si pentru corp, la ce foloseste laptele demachiant etc. In cele ce urmeaza voi incerca sa raspund la asemenea intrebari perfect justificate.

Corpul, fiind acoperit cu imbracaminte, nu este supus direct factorilor de mediu (agentilor externi) astfel ca un produs cosmetic pentru corp, are drept scop prevenirea deshidratarii pielii si pastrarea aciditatii normale. In acest scop se pot folosi creme simple pe baza de vaselina, lanolina, ceara sau lapte cosmetic, care se aplica masand corpul. In felul acesta se realizeaza si o activare a circulatiei sanguine.

Fata, fiind expusa direct factorilor externi, produsul cosmetic va trebui sa raspunda diferitelor necesitati: sa fie nutritiva, hidratanta, protector, antisolar. Varietatea cremelor este foarte mare, existand creme de demachat, creme pentru machiaj, creme grase, creme vitaminate, creme hranitoare, creme de albire etc.

Cum alegem crema de fata? Ce conditii sa indeplineasca o crema?

– sa fie inofensiva – adica sa nu contina sunbstante iritante, vatamatoare;

– substantele active pe care le contine sa poata fi absorbite cu usurinta de piele;

– sa nu rancezeasca usor, caci devine iritanta si inroseste pielea;

– materiile prime ce le contine sa formeze o emulsie perfecta, pentru a pantrunde mai bine in piele;

– sa formeze un strat protector in orice anotimp si sa aiba actiune emolienta.

O mentiune deosebita trebuie facuta pentru cremele folosite in timpul verii, care este bine sa fie neparfumate, caci anumite substante din compozitia parfumurilor pot provoca pigmentari inestetice ale pielii.

Rolul cremelor

Rolul cremelor dupa scopul urmarit este de protectie, hranitoare, demachiante, calmante, medicamentoase etc.

Crema de protectie a pielii ne apara de actiunea substantelor chimice iritante sau caustice cu care venim in contact in timpul lucrului si totodata impotriva radiatiilor solare, a intemperiilor etc., intr-un cuvant impotriva factorilor externi nocivi ai pielii.

Cremele de curatire a pielii. Rolul lor este indicat in cadrul produselor demachiante.

Creme hranitoare – nutritive – folosite in scopul de a restabili stratul acid al pielii.

Creme emoliente – pentru fata si maini.

Cremele vitaminate sunt creme nutritive, a caror actiune se datoreaza principiilor activi folositi (vitaminele) care actioneaza in profunzime.

Cremele medicamentoase – calmante-racoritoare – care, prin constitutia lor fizica, sunt mai mult creme-medicamente, data fiind actiunea lor de combatere a unor mancarimi sau iritatii ale pielii.

In aceeasi categorie intra si cremele epitelizante, pe care le aplicam deasupra unor iritatii si rani ale pielii, pentru a crea o pelicula protectoare; cremele cheratolitice folosite in scopul combaterii unor ingrosari ale pielii la coate, degete sau contra bataturilor; cremele antiinflamatoare pentru combaterea sau reducerea unor inflamatii ale pielii.

Sa nu confundam cremele medicinale cu produsele de infrumusetare. Exista tulburari ale pielii care necesita un tratament medical cu creme unguente continand substante medicamentoase. Acestea se aplica pe piele la indicatia medicului pentru un timp limitat, ele neputand fi deci considerate ca produse de infrumusetare. Aplicarea lor timp indelungat, poate avea consecinte negative asupra pielii (dilatarea vaselor capilare, ingrosarea pielii sau chiar accidente alergice).

Tipuri de creme dupa timpul de folosire.

Cremele de zi. Acestea nu trebuie sa fie complet absorbite de piele, ele creand o izolare – o bariera – intre piele si factorii externi agresivi.

Creme de zi si creme de noapte

Cremele de noapte sunt creme hranitoare – regeneratoare. In timpul noptii, fata maifiind supusa factorilor externi-agresivi, muschii fetei fiind in destindere, permit ca substantele active din crema sa actioneze in profunzime.

Important la aceste creme nu sunt atat excipientii grasi folositi, cat principii inactivi care trebuie sa actioneze in vederea regenerarii pielii. Crema de noapte o putem folosi si dimineata, daca avem timp necesar sa o pastram pe fata cel putin o ora.

Nu orice crema este buna pentru orisicine! In alegerea cremei trebuie sa tinem seama de natura tenului si de structura pielii, respectiv de cantitatea de grasime pe care o produc glandele sebacee, deoarece intre tenul uscat si cel gras exista numeroase stari intermediare. In functie de gradul de grasime sau uscaciune si de gradul de deshidratare a pielii, vom alege o crema continand mai multe sau mai putine grasimi.

Crema pentru tenul gras, folosita pe un ten uscat, poate duce la formarea de riduri.

Share.

Leave A Reply