Cum ne ingrijim vara tenul si parul

0

Cum ne ingrijim vara?

Tenul are de suferit din cauza caldurii, capata un aspect lucios si unsuros. Vara deci, mai putina crema, iar in functie de tipul de piele se recomanda:

– tenul gras il vom spala cu apa si sapun. Ii vom aplica masti de fructe si legume, ca porii sa nu se dilate (nu vom folosi lotiuni astringente). Vom efectua vaporizari cu apa de roze sau vom trece pe obraz o bucata de gheata inmuiata in suc de lamaie, evitand astfel luciul obrazului (persoanele suferinde de cuperoza, nu li se recomanda acest procedeu);

– tenul excesiv de uscat trebuie hidratat cu infuzie de plante si apoi uns cu creme hidratante.

In toate cazurile, pentru curatirea obrazului, vom folosi un lapte demachiant emolient, hranitor.

Daca tenul este deshidratat, se vor evita cremele pe baza de mercur si bismut precum si lotiunile alcoolice.

Masurile de luat nu sunt insa numai de ordin estetic.

Regimul alimenar in timpul verii are un rol deosebit. Se recomanda mai putine conserve, mezeluri, branzeturi fermentate etc., se vor prefera legumele verzi, fructele proaspete etc., si toate acestea in functie de dorintele sau chiar necesitatile respective, de a ne ingrasa sau de a slabi.

Se impun de asemenea masurile de ordin igienic.

Imbracamintea de vara trebuie sa fie deschisa si larga. Sudoarea poate provoca si iritatii, deci partile unde se transpira mult se pot pudra cu un amestec de talc si acid boric.

Ochii vor fi protejati de actiunea negativa a luminii, mai puternica in timpul verii, purtand ochelari cu sticle colorate, ceea ce ajuta si contra ridurilor, caci tendinta fiecaruia este de a strange ochii la o lumina mai puternica.

Parul transpira mult, de aceea va fi spalat mai des, o frictiune cu o lotiune tonica fiind foarte necesara, cu atat mai mult cu cat vara, firul de par devine mai friabil si mat.

Actiunea soarelui asupra parului si alte probleme: persoanele care au parul uscat, trebuie sa stie ca sub actiunea razelor ultraviolete sau infrarosii, secretia de sebum se micsoreaza, parul devine mai fragil, mai aspru si sters. In schimb, la persoanele cu parul gras, sub actiunea razelor solare, a vantului, excesul de sebum, care este cauza seboreei parului, se diminueaza.

A purta deci parul acoperit sau a-l expune la soare nu trebuie sa fie o problema de moda, ci o hotarare luata in functie de starea fiziologica a fiecaruia. Tot astfel, placerea de a lasa parul despletit in bataia vantului prezinta avantajul aerisirii parului, dar nu trebuie sa exageram deoarece vantul prea puternic actioneaza uneori nefavorabil asupra radacinii parului.

Share.

Leave A Reply