Cum plantam conifere?

0

Marele interes pentru conifere e explicabil, deoarece acesti arbori isi conserva frunzele pe timpul iernii.

Ei se prezinta sub multe forme si dimensiuni. Cu ajutorul coniferelor se formeaza adevarate perdele prin care privirile indiscrete nu razbat. Varietatile pitice decoreaza admirabil rocariile. Pentru conifere subsolul trebuie sa fie permeabil, nu mlastinos. Subsolurile argiloase, impermeabile si care retin apa provoaca pieirea lor.

Epoca de plantare

Momentul cel mai bun este atunci cand circulatia sevei este incetinita; aceasta se intampla fie toamna, inainte de venirea frigurilor, fie primavarea, cand pamantul incepe sa se incalzeasca. Cu precautii speciale este posibila plantarea coniferelor de cultura in containere (cosuri de nuiele) in toate sezoanele, cu exceptia perioadelor foarte calde si secetoase.

Pregatirea plantelor

Coniferele trebuie livrate intotdeauna cu radacinile mentinute intr-un balot de pamant. In functie de vigoarea plantelor, balotul se protejeaza intr-un ghiveci, intr-un cos din nuiele, intr-o plasa de rabit sau intr-un ciubar din lemn. Cel mai bine este sa plantam coniferele imediat ce le-am primit de la furnizor. Este posibil sa pastram coniferele imediat ce le-am primit de la furnizor. Este posibil sa pastram coniferele, o perioada de timp, stratificate in pamant, la adapost de soare si de vant, balotii fiind acoperiti cu litiera, astfel incat sa nu se usuce.

Pregatirea solului pentru plantarea coniferelor

Se face la fel ca pentru arborii ceilalti, aici putand sa apara trei cazuri speciale:

Plantarea intr-un sol permeabil. Pentru un conifer de talie mijlocie trebuie sa deschidem o groapa cu latura de 1 m si adancime de 80 cm. Pamantul de la suprafata este pus intr-o parte, iar pamantul din fundul gropii in alta parte.
Daca subsolul este impermeabil, vom mari dimensiunile gropii si vom crea pe cat posibil un drenaj.
Daca nivelul apei freatice este aproape de suprafata si poate atinge radacinile, vom planta arborele deasupra unei movilite create artificial. De altfel, este mai bine sa plantam coniferele pe o ridicatura. Pe aceasta cale ajutam radacinile si punem mai bine planta in valoare.
Ingrasaminte

In general, nu recomandam incorporarea de ingrasaminte in pamant in momentul plantarii. Este bine sa folosim un pamant bogat, de padure, de preferinta nisipos. Ingrasaminte se pot da ulterior, cu moderatie, la suprafata, atunci cand coniferul s-a fixat bine in pamant, Taieri In momentul plantarii coniferelor nu se taie, nici ramurile, nici radacinile.

christmas_trees

Plantarea coniferelor

Cand planta a fost crescuta in ghiveci si radacinile au iesit prin orificiul din fundul ghiveciului nu fortam scoaterea plantei din ghiveci. Este preferabil sa spargem ghiveciul si sa mentinem balotul intact. Cand plantele se afla in cosuri din paie sau in plase din rabit se plateaza cu cos cu tot, la inaltimea dorita. Taiem pe lateral cosul sau plasa fara sa o scoatem, pastrand astfel balotul intact. Atunci cand planta a fost crescuta intr-un cuibar de lemn, o plantam cu vas cu tot, taind numai cercurile metalice ce ansambleaza scandurile cuibarului. Lasam fundul sub balot. Cu timpul scandurile vor putrezi si radacinile se vor raspandi nestanjenite.

Pozitia coniferelor dupa plantare

Adesea coniferele sunt plantate prea adanc. Partea superioara a balotului trebuie sa se afle la nivelul solului sau sa fie cel mult acoperita cu pamant pe o inaltime de 7 – 8 cm. Avem grija, insa, ca pamantul de sub balot sa fie bine prelucrat. Completarea pamantului in groapa se face cu un substrat fin din ace de brad putrezite, sau dintr-un amestec alcatuit din 1/3 ace de brad putrezite, 1/3 pamant de frunze, adunat din padure de foioase si 1/3 turba de tip Nutrisol. Acest amestec usureaza ancorarea radacinilor in noul lor mediu de cultura.

Udarea coniferelor

Dupa plantare, trebuie inmuiata abundent pamantul si mai ales balotul. Pentru a realiza aceasta, executam o adancitura ca o strachina chiar deasupra balotului.

Tutoratul

Datorita coroanei lor, coniferele nu pot gi tutorate ca si ceilalti arbori, cu ajutorul unui tutor vertical. Acesti arbori vor fi tutorati fie oblic, fie ancorandu-i din trei parti.

Ingrijiri dupa plantarea coniferelor

Trebuie sa avem grija ca pamantul sa nu se usuce niciodata. Daca se instaleaza o perioada de seceta dupa plantarea coniferelor, vom pulveriza apa si pe frunze in fiecare seara, creand o umiditate atmosferica favorabila.

Share.

Leave A Reply