De ce albeste parul

0

Albirea parului

Odata cu inaintarea in varsta se produc modificari de culoare in sensul ca parul, datorita unui proces fiziologic normal, incarunteste si albeste. Varsta la care se produce incaruntirea difera de la om la om.

De cele mai multe ori, exista o legatura intre albire / incaruntire si imbatranirea pielii, parul urmand evolutia biologica a tegumentelor. Nu exista decat ipoteze asupra cauzelor de incaruntire si anume:

1. Functionarea insuficienta a glandei tiroide, parere bazata pe faptul ca in boala Basedow parul cade pe alocuri si incaruntesc fire izolate sau chiar suvite intregi. Au existat cazuri cand dupa tratarea bolii hipertiroidiene, bolnavii au reusit sa-si recapete culoarea normala a parului, iar parul sa creasca din nou;

De ce albeste parul

2. Anumite stari sufletesti pot determina schimbarea culorii. O emotie puternica poate face sa albeasca parul cu incetul, sau chiar brusc de la o zi la alta;

3. Incaruntirea treptata determinata de stresuri;

4. Lipsa vitaminelor B, in special a acidului pantotenic;

5. Starea de boala face ca unele persoane sa fie mai putin preocupate de ingrijirea parului, grabind astfel aparitia parului alb;

6. Expunerea indelungata a parului la actiunea razelor solare puternice poate determina accelerarea incaruntirii;

7. Regimul alimentar poate influenta incaruntirea timpurie.

Pana in prezent nu exista un tratament universal valabil pentru a impiedica incaruntirea. O persoana tanara nu are de ce sa fie ingrijorata – din punct de vedere estetic – de aparitia parului alb, numai sa aiba grija ca parul sa nu prezinte reflexe galbene.

O viata echilibrata, exercitiile fizice, o alimentatie corecta, completa si vitaminizata mentine organismul intr-o stare generala buna ceea ce poate incetini procesul de incaruntire. Se recomanda ca medicatie pe cale orala, printre altele vitaminele complexului B, acidul pantotenic asociat cu acidul paraaminobenzoic, iar local, frictiuni cu acid pantotenic 5% dizolvat in ulei.

Pentru parul saten care incepe sa incarunteasca se recomanda folosirea unui decoct de frunze de nuc – 200 g, frunze de castan – 200 g si 2 litri de apa. Acestea se fierb pana scade amestecul la jumatate.

Share.

Leave A Reply