Metode de dobandire a competentelor personale

0

Modalitati prin care puteti dobandi sau dezvolta aceste competente si abilitati personale, utile atat in viata profesionala, cat si in planul personal:

reorientarea/ recalificarea profesionala presupune urmarea unui curs care sa va asigure dobandirea de cunostinte si un certificat pentru a avea acces la o alta meserie sau la un alt domeniu de lucru fata de cel actual.
La nivelul fiecarui judet se gasesc Centre de Recalificare pe care le puteti gasi usor online. Acestea au o bogata oferta de cursuri( unele prezinta o oferta chiar de 80 cursuri diferite) de la activitati din domeniul industrial( confectii, constructii, energie), pana la manager proiect, manager achizitii, consultant fonduri structurale, contabilitate, inspector calitate, inspector protectia muncii, administrator retea, limbi straine si altele.

perfectionarea presupune imbunatatirea si aprofundarea cunostintelor
dintr-un anumit domeniu tot cu ajutorul cursurilor, al informatiilor din carti, reviste, site-uri de specialitate.

transformarea hobby-ului in activitate profesionala va poate aduce foarte mari satisfactii personale si financiare. Cunosc o femeie inginer din domeniul aviatic ce realizeaza de cativa ani bijuterii unicat si este foarte apreciata si invitata la targurile de profil din tara ; am avut un coleg intr-o multinationala de consultanta financiar-contabila care a ales la un moment dat sa se ocupe exclusiv de sala de dansuri latino pe care o infiintase. Atunci cand faceti o activitate care va place aveti multumire interioara si satisfactie financiara in acelasi timp. In aceste cazuri persoanele respective au folosit si si-au dezvoltat abilitatile de confectionare, creativitatea, mobilitatea motrica, capacitatea de interactiune cu clientii, managementul unei afaceri personale.

mentoratul presupune alegerea unei persoane cu multa experienta profesionala care sa va sfatuiasca, care sa va impartaseasca din experientele lor de succes si din esecurile lor si de la care sa invatati cat mai multe cunostinte si sa deprindeti cat mai multe abilitati care sa va ajute sa evoluati profesional.

coachingul va poate aduce beneficii in obtinerea unor rezultate mai bune, in atingerea performantei la nivel profesional si personal. Un coach profesionist nu va va oferi niciodata solutia, ci va va insoti, va va ghida prin competente specifice sa va realizati obiectivele propuse intr-un timp mai scurt si cu resurse mai putine. Solutia cea mai adecvata o veti gasi singur, doar sub ghidarea unui coach. Prin programe de coaching va puteti imbunatati capacitatea de comunicare, managementul timpului, puteti realiza un plan de cariera sau o schimbare de cariera, va puteti promova mai bine afacerea, puteti dezvolta relatii armonioase cu persoanele din jur si altele.
Gasiti online o serie de programe de coaching in functie de obiectivele voastre de cariera sau de viata.

antreprenoriatul va ajuta sa valorificati si sa va dezvoltati o serie de competente- viziunea, organizarea, planificarea, analiza, comunicarea, leadership-ul, negocierea, capacitatea de networking si conectare.

cursuri dezvoltare personala/ profesionala va ajuta sa imbuntatiti acele
asa numite « soft skills » ca acceptarea, comunicarea eficienta cu cei din jur,

planificarea, managementul timpului, va ajuta sa va autocunoasteti si sa deveniti mai buni in plan profesional si personal.

Foarte multe firme specializate sau specialisti freelanceri ofera cursuri de dezvoltare personala in aproape orice oras mai mare din tara. Cele mai multe oferte se gasesc in Bucuresti, Cluj si Timisoara.

seminariile, conferintele de specialitate sunt o alta modalitate eficienta de a va dezvolta cunostintele si abilitatile, de a fi in permanent contact cu noutatile din domeniul vostru de lucru.

workshop-urile, webinariile sunt foarte utile pentru a interactiona cu expertii dintr-un domeniu si pentru a dezvolta numeroase abilitati si competente. Workshop-urile sunt niste « ateliere interactive de lucru » unde faceti aplicatii, exercitii, jocuri de rol in care va folositi cunostintele teoretice si abilitatile practice pentru a evolua.

Webinariile sunt varianta online a workshop-urilor.

Acestea sunt organizate de un expert si constau in sesiuni virtuale pe diferite teme, participantii putand interactiona cu expertul si adresa diverse intrebari.

voluntariatul este o modalitate de a-ti valorifica abilitatile si competentele punandu-le in slujba unei cauze caritabile, a unui scop umanitar, in lucrul direct cu beneficiarul sau prin intermediul unui ONG( organizatie non-guvernamentala).
Exista la ora actuala numeroase ONG-uri care se dedica diferitelor domenii : sanatate, educatie, formare profesionala, dezvoltare economica.

Share.

Leave A Reply