Pana la ce varsta cresc fetele si baietii

“Totul despre cresterea in inaltime” este o carte scrisa de Lungu Gabriel, care contine informatii despre cum si pana la ce varsta puteti creste in inaltime, oferind in acelasi timp urmatoarele beneficii suplimentare:

o coloana vertebrala mai lunga, mai puternica, mai flexibila si mai supla;
un spate si un stomac modelate si suple;
capacitatea de a realiza miscari fizice dificile;
relaxare fizica si mentala sporita;
cresterea constientizarii privind dezvoltarea organismului;
imbunatatirea tonusului fizic.

Aceasta carte promoveaza o stare de bine general, prin prezentarea de recomandari nutritive si numeroase exercitii pentru inlesnirea cresterii in inaltime pana la o varsta mai mare, precum si informatii aditionale care pot fi acumulate de fiecare.

La intrebarea “pana la ce varsta cresc fetele si baietii”, raspunsul este ca, in general, fetele continua sa se dezvolte, si sa creasca in inaltime, pana in jurul varstei de 18 ani, plus/minus un an (numarul centrimetrilor se “definitiveaza” intre 17 si 19 ani, de la caz la caz). Baietii continua sa creasca in inaltime pana la 22 de ani, plus/minus un an (intre 21 si 23 ani, se incheie acest proces).

Sa mentionam insa ca, in ultimii doi ani de crestere, nici fetele, nici baietii, nu se mai pot astepta la castiguri semnificative la acest capitol. Din ce cauza? Pentru ca, in aceasta ultima etapa de “extindere” a noastra pe verticala, cresterea se produce numai din coloana vertebrala, cartilajele de crestere fiind deja inchise.

Sa explicam precizarea “plus/minus un an”, pe care am facut-o referitor la varsta la care se incheie procesul de crestere. Procesul poate sa se definitiveze mai devreme cu un an, pentru unii adolescenti sau mai tarziu cu un an, pentru altii, explicatiile tinand, de la caz la caz, de anumite particularitati ale sistemului endocrin. Mai exact, hipofiza si tiroida functioneaza mai bine la unele persoane, si acest “detaliu” determina cresterea timp mai indelungat.

Inaltimea este o notiune foarte subiectiva. Ceea ce poate parea cuiva inalt, altuia ii poate parea scund. In orice caz, sunt o sumedenie de de avantaje personale, profesionale si financiare in a fi mai inalt, cum ar fi:

femeile sunt de obicei mai atrase de barbatii mai inalti;
societatea asociaza atribute ca puterea, inteligenta, abilitati de lider, increderea si competenta, cu persoanele mai inalte;
increderea mai mare in tine si si o mai mare pretuire a propriei persoane;
barbatii mai inalti sunt cu 75% mai des selectati pentru un job, in comparatie cu cei mai scunzi si avand aceeasi experienta si referinte.

Factori care influeteaza cresterea

Nutritia

Fără îndoială, calitatea, cantitatea şi tipul de alimente pe care le mâncăm ne afectează înălţimea, creşterea şi sănătatea. Nu putem accentua îndeajuns cât de importante sunt alimentele pe care le mănânci în nivelul de creştere pe care îl poţi avea. Tipurile de alimente pe care le mănânci vor scădea sau îmbunătăţi potenţialul tău de creştere.
După cercetări şi observaţii atente, aportul zilnic de proteine, carbohidraţi, grăsimi şi apă poate fi realizat printr-un consum regulat al următoarelor alimente. Aceasta este însă doar o recomandare şi eşti liber să faci cum vrei. Hrăneşte-te raţional pentru a-ţi creşte înălţimea, a fi plin de energie şi a trăi o viaţă împlinită.

Mit şi realitate
Dacă mănânci mult unt de arahide, nu înseamnă că în mod obligatoriu vei înceta să mai creşti în înălţime. Nici dacă te masturbezi. Te pot opri din creştere fumatul, drogurile, alcoolul, lipsa somnului, stresul, problemele digestive sau lipsa exerciţiilor fizice.

Modele de nutriţie
Mănâncă cu cel puţin două ore înaintea exerciţiilor fizice. Este adevărat faptul că nivelul insulinei este cel mai ridicat după o masă copios. Insulina blochează eliberarea hormonului creşterii umane iar o masă copioasă redirecţionează sângele din muşchi înspre stomac. Mâncatul după exerciţii fizice este deasemenea important pentru a evita o distrofie musculară.

Alimentaţia înainte de exerciţiile fizice
Orice carbohidrat cum ar fi cartoful copt, pâinea cu dulceaţă sau cerealele sunt alegeri bune. Încercaţi să consumaţi alimente cu index glicemic mediu astfel încât corpul să aibă o sursă de energie constantă în timpul exerciţiilor fizice. Nu mâncaţi ciocolată, cuburi de zahăr sau alte alimente bogate în zahăr.

Alimentaţia după exerciţiile fizice
Îţi recomandăm după exerciţiile fizice o ceaşcă cu suc de portocale amestecată cu una de apă, în care să torni un sfert de linguriţă de sare. În orice caz, nu bea după un efort fizic prelungit, cum ar fi alergarea, pentru că te poţi sufoca. Lasă respiraţia să se stabilizeze înainte de a bea. Cât despre mâncare, este indicat orice aliment bogat în proteine alături de carbohidraţi. Proporţia indicată este de ¼ proteine şi ¾ carbohidraţi.

Alcoolul, fumatul şi drogurile
Nu-ţi irosi banii şi sănătatea pe droguri, alcool sau ţigări. Investeşte-ţi banii în alimente nutritive sau suplimenţi alimentari de calitate. Învaţă cum să spui “Nu”:
drogurilor care distrug
alcoolului care te intoxică
ţigărilor otrăvitoare
Alege în schimb un trai sănătos, produse naturale benefice, sănătatea, puterea, rezistenţa, energia şi starea de bine în general.

Cum sa pari mai inalta

Poziţia

O poziţie corectă oferă multe beneficii fizice şi psihologice. Este un element important pentru sănătatea spatelui şi creşterea înălţimii. O poziţie corectă îţi maximizează înălţimea nu doar din motivul evident că stai drept în loc să stai bombat sau cocoşat, ci şi din motive fiziologice şi structurale.
Pelvisul acţionează ca o pârghie şi ne influenţează direct poziţia şi statura. Când pelvisul este împins prea mult înainte avem cazul unui pelvis răsturnat. Această situaţie ne privează de înălţime în plus şi este de obicei rezultatul unei lipse de muşchi abdominali şi a burţii. În timp, gravitaţia va cauza degenerarea discurilor spinale, pierderea muşchilor şi va forţa corpul să scadă în înălţime şi să se gârbovească. Păstrând o poziţie normală poţi reduce semnificativ efectele negative ale îmbătrânirii şi ajuta creşterea.
Încercând în mod conştiincios să stai drept şi să mergi astfel tot timpul, poţi începe să îmbunătăţeşti poziţia şi să întăreşti muşchii corespunzători pentru a evita încordările nedorite şi compresia discurilor
spinale. Rezultatul este maximizarea înălţimii tale.

Poziţia corectă

O modalitate de bază pentru a-ţi îmbunătăţi poziţia este să te aşezi lângă un perete. Lipeşte-ţi capul, umerii şi călcâiele de perete. În acelaşi timp foloseşte-ţi muşchii să tragi în spate gâtul şi genunchi, micşorând spaţiul dintre corp şi zid. Ar trebui să fie doar câteva spaţii mici.

Stând în picioare

1. Odihneşte unul din picioare pe o cutie joasă. Având un picior mai sus decât celălalt, se încordează spatele şi se eliberează tendinţa de curbare a coloanei.

2. Dacă duci o greutate mai mare, mută greutatea de pe o parte pe alta pentru a reduce stresul şi presiunea asupra unei singure părţi a corpului. Astfel scade riscul de scolioză.

3. Evită să porţi încălţări ridicate la călcâie. În alergări lungi, aceşti pantofi reduc înălţimea pe măsură ce tocurile tind să împingă pelvisul în faţă şi să creeze curbură exagerată în partea inferioară a spatelui. Cifoza reduce înălţimea. De asemenea se pune presiune pe discuri şi se restrânge coloana în partea de jos.

Stând aşezat

1. Stai pe un scaun care să-ţi confere suport adecvat şi pentru partea superioară a spatelui.

2. Stai pe un scaun care permite genunchilor să fie uşor mai sus decât şoldurile, în timp ce picioarele stau pe podea. Poţi să-ţi pui o cutie mică sub tălpi ca să ajungi în această poziţie corectă.

3. Evită să stai în scaune şi canapele moi. Dacă nu ai alternativă, susţine spatele cu o pernă mică.

4. Chiar stând în postura corectă, e important să te ridici, să te întinzi şi să te mişti la fiecare 25 de minute.

Stând întins

1. Dormi pe o saltea tare.

2. Cea mai bună poziţie pentru dormit este drept întins pe spate, cu o pernă mică sub cap şi cu o pernă sau două sub genunchi. Aceasta poziţie echilibrată lungeşte şi relaxează muşchii spatelor.

3. A doua poziţie favorabilă pentru dormit este pe o parte, cu şoldurile şi genunchii îndoiţi. O pernă ar trebui plasată între genunchi, pentru a preveni răsucirea spatelui şi pentru a asigura aliniamentul coloanei.

4. Nu dormi întins pe spate cu picioarele întinse, pentru că asta favorizează spasme ale spatelui şi creşte pericolul încovoierii.

5. Nu dormi pe burtă. Aceasta încovoaie spatele şi stresează partea inferioară a spatelui. Dacă vrei totuşi să dormi pe spate, pune o pernă sub talie şi îndoaie unul din genunchi spre pernă, pentru a preveni partea inferioară a spatelui să se curbeze. Nu folosi pernă sub cap.

Aplecarea şi Ridicările

1. Când ridici un obiect, ţine spatele drept în timp ce te apleci şi îndoi genunchii, lasă-te în jos apoi pentru a apuca obiectul.

2. Evită să te apleci de la mijloc cu picioarele drepte.

3. Pune picioarele depărtate, cu un picior uşor în faţa celuilalt, pentru echilibru şi suport.

4. Nu răsuci spatele când ridici obiectul.

5. Nu încerca să ridici ceva prea greu. Mai bine cere ajutor altcuiva.

6. Ţine obiectul cât mai aproape posibil de corp. Cu cât un obiect este mai aproape de corp, cu atât mai multă presiune se exercită asupra discurilor vertebrale, muşchilor, ligamentelor şi tendoanelor.

Exerciţiile de Yoga, cum ar fi cobra, lăcusta, plecăciunea jos sau sus, toate angajează muşchii necesari unui bun echilibru, alungirii corpului şi întăririi spatelui.

Aspectul

Organizând înţelept elementele vizuale ale hainelor şi deignului lor, poţi manipula felul în care corpul tău este perceput şi poţi părea mai înalt. Pentru a combate dezavantajele staturii, atunci când ai un interviu pentru un job sau o întâlnire romantică, urmează aceste sfaturi:

Hair style

Poartă coafuri care te fac să pari mai înalt. Pentru a părea mai înalt, coafura trebuie să fie îngustă în lateral şi înaltă în vârful capului. Aceasta te poate face să pari cu cel puţin 3 cm mai înalt. Nu purta părul mare. De asemenea, un om cu chelie poate părea mai scund.

laurenjacksonHainele

– Evită hainele cu linii orizontale. Curelele sunt orizontale, deci asigură-te că le ascunzi sub haine. Evită hainele cu motive geometrice sau în carouri. Evită pantalonii scurţi sau cu manşetă, pentru că îţi fac picioarele să pară mai scurte.

– Poartă haine cu dungi sau cusături verticale. Acestea fac persoana să pară mai subţire, mai slabă şi astfel ca efect apare impresia că persoana e mai înaltă.

– Evită să porţi culori în contrast evident, mai ales bluza şi pantalonii împreună. Acestea vor face mai uşoară observarea staturii reale şi, evident, te vor face să pari mai scund.

– Poartă haine cu pernuţe pentru umeri. Dacă umerii par mai laţi, corpul tău pare mai zvelt.

– Poartă încălţări care te fac să pari mai înalt. Dacă eşti femeie, aceasta poate fi mai simplu pentru că poţi găsi mulţi pantofi cu toc de cel puţin 5-10 cm. Pentru bărbaţi, poartă pantofi cu toc gros, pentru a ajuta impresia de înălţime.

– Evită hainele făcute din materiale grele sau dure. Ele adaugă în lăţime şi deci scurtează aspectul vizual.

– Poartă pantaloni lungi fără manşetă pentru a face picioarele să pară mai lungi.

– Poartă haina sau jacheta la o lungime care să te avantajeze. Ar trebui să se termine exact acolo unde fesele se unesc cu picioarele.

Culori

– Asortează culoarea pantalonilor cu cea a pantofilor, eventual potriveşte-le pentru a face picioarele să pară mai lungi.

– Lungeşte trunchiul prin purtarea unei curele în aceeaşi culoare cu bluza.

– Culorile închise, cum ar fi negru, bleu-marin, gri-cărbune sunt cele care proiectează putere şi profesionalism. Culorile deschise te fac să pari mai abordabil. Dacă vrei să promovezi o imagine impunătoare şi încrezătoare, încearcă să porţi culori închise.

Recommended For You

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *