Sfaturi pentru un somn odihnitor

0

Somnul este perioada in care mintii ii revine sarcina sa repare, realimenteze si sa linisteasca corpul tau. Totodata regleaza capacitatea corpului de a creste. De aceea, are importanta sa lucreezi un mediu ideal pentru somn ca sa poti sa te bucuri de aportul lui la crestere. Ai fi surprins sa afli ca suntem mai inalti dimineata decat noaptea. Datorita legii gravitatiei, corpurile noastre in pozitie dreapta sunt atrase inspre pamant. La sfarsitul zilei, discurile spinale sunt apasate de greutatea corpului. In timpul noptii, coloana vertebrala sa efla intr-o pozitie extinsa si relaxanta.

Ţine cont de acest lucru şi foloseşte această perioadă pentru a te întinde corespunzător. Trezitul la 6, prânzul la 10, cina la 6 şi somnul la ora 22 fac ca omul să trăiască de 10 ori mai mult. Nevoia de somn este moştenită de fiecare om. Nu putem trăi fără ea. Lipsa somnului atât la copii cât şi la adulţi poate provoca o serie de consecinţe serioase.

Nevoia de somn

Somnul este considerat cel mai ieftin medicament. Oamenii care sunt suprasolicitaţi sau bolnavi au nevoie de un somn liniştit mai mult decât oricine. Deseori, nu există nimic mai bun pentru a combate boala, decât somnul. Somnul îţi construieşte puterea şi reîncarcă nivelul de energie al sistemului nervos central.

Relaxează oasele, ţesuturile musculare şi cartilaginoase. Oboseala îţi părăseşte corpul în timpul somnului. Toxinele sunt eliminate prin porii pielii. De aici nevoia unui duş revigorant dimineaţa. O persoană odihnită poate lucra la potenţial maxim şi timp mai îndelungat. O persoană odihnită arată deasemenea mai bine şi mai luminoasă.

Sfaturi pentru a creste in inaltime chiar şi dormind

În timpul somnului hormonul creşterii îşi îndeplineşte sarcina de mărire şi lungire a oaselor tale. Astfel, durata somnului potrivită (nu cu cât mai mult, cu atât mai bine) şi o poziţie de dormit corectă sunt foarte importante pentru creşterea corpului tău. Somnul este definit ca o perioadă naturală de repaus pentru mintea şi corpul tău, în care ochii sunt de obicei închişi iar cunoştinţa este parţial sau total pierdută, astfel încât are loc o scădere a mişcării corporale şi a respondivităţii la stimuli externi.

În timpul somnului, hormonul creşterii produs de glanda pituitară este eliberat în sânge şi călătoreşte prin corpul tău producând mărirea şi lungirea oaselor tale. De aceea, ar trebui să atingi nivelul unui somn profund pentru a primi aportul exerciţiilor fizice şi a regimului alimentar corect. Următoarele sfaturi sunt de ajutor pentru a ajunge la nivelul somnului profund.

• Dormi pe o saltea confortabilă şi tare. Dacă nu este suficient de tare, pune o foaie de placaj sub saltea. Somnul pe o suprafaţă tare va aşeza coloana ta vertebrală în poziţie firească. Coloana ta se va lungi permiţând hormonului creşterii să călătorească cu uşurinţă prin organism.

• Dormi într-o cameră întunecată, liniştită şi cu miros proaspăt. Nu te expune luminii puternice în timpul somnului. Lumina îţi va face creierul să rămână treaz.

• Este important să dormi într-o cameră bine aerisită. Nu te teme să deschizi o fereastră, chiar şi iarna. E mai bine să te înveleşti cu încă o pătură de lână decât să respiri în aer închis. Volumul de aer curat bogat în oxigen pe care îl respiri are efect asupra creşterii tale. Aerul închis îţi poate bloca creşterea în timpul somnului.

• Dormi în haine moi, curate şi confortabile. Hainele aspre pot bloca circulaţia sângelui, făcându-te să te întorci de multe ori în timpul nopţii şi astfel să nu poţi dormi profund. Nu uita că hormonul creşterii poate acţiona corespunzător doar când ai un somn profund.

• Ai grijă să ai mâinile şi picioarele calde. Studii ştiinţifice au arătat că mâinile şi picioarele calde ajută la inducerea somnului profund REM (mişcarea oculară rapidă). Mâinile şi picioarele reci nu te vor lăsa să dormi profund.

• Bea un pahar mare de apă înainte să te culci şi când te trezeşti din somn; astfel îţi cureţi sistemul. Laptele te poate deasemenea ajuta să dormi. Conţine un aminoacid numit triptofan. Acesta are efectul unui sedative. Nu consuma alimente sau băuturi care conţin cafeină, nicotină sau alcool cu cel puţin 4-5 ore înainte de a adormi. Cafeina şi nicotina sunt stimulanţi care te vor împiedica să dormi. De asemenea, abţine-te de la o masă copioasă cu cel puţin 3 ore înainte de somn.

• Exerciţiile fizice din timpul zile te pot ajuta să dormi mai bine noaptea.

• O baie fierbinte înainte de a te culca induce somnul profund deoarece curăţă corpul şi relaxează muşchii încordaţi.

• Practică timp de câteva minute relaxarea totală şi respiraţia profundă înainte de a adormi.

• Relaxează-te din vârful capului şi până la călcâie. Închide ochii şi relaxează fiecare parte a corpului. Fă exerciţii complete de respiraţie după următoarele etape: (1) Inspiră încet şi profund pe nas timp de 3-5 secunde, având grijă ca atât stomacul cât şi pieptul să se extindă. (2) Ţineţi respiraţia pentru alte 3-5 secunde, încordează încet muşchii stomacului. (3) Expiră încet şi complet pe nas şi gură. Acest exerciţiu de respiraţie va uşura circulaţia sângelui şi va odihni organismul

• Formează-ţi obiceiul de a adormi la aceeaşi oră în fiecare zi, inclusiv în week-end. Astfel îţi vei dezvolta un ritm constant de somn. Creierul tău va trimite “semnalul de somn” aproape în acelaşi moment în fiecare zi, ceea ce te va ajuta să adormi mai uşor şi mai repede.

• Fiecare persoană are nevoia ei cotidiană specifică de somn. Nu este adevărat că este cu atât mai bine pentru creşterea ta, cu cât dormi mai mult. Prea mult somn va cauza corpului tău moleşeală şi îţi va încetini metabolismul, crescând riscul de a te îngrăşa. În medie, un adult tânăr în creştere are nevoie de cel puţin 8 ore de somn zilnic. Adolescenţii au nevoie de 9 ore sau mai mult. În orice caz, aceasta este doar o medie şi poate nu se aplică precis în toate cazurile.

• Cea mai bună cale de a afla ce volum de somn îţi trebuie este să nu îl calculezi deloc. E deajuns să te culci devreme în fiecare seară. Nu folosi ceas deşteptător şi trezeşte-te când simţi nevoia. Organismul tău are propriul ceas biologic care determină durata exactă de somn pe care o necesită corpul. Cât timp ai un program de somn bun şi îl respecţi (fără să te forţezi să rezişti treaz prea mult sau să te trezeşti prea devreme), organismul tău va avea grijă de el însuşi.

• Deasemenea, îţi este uşor să afli dacă ai dormit suficient în fiecare zi. Dacă ai energie şi nu te simţi somnoros sau foarte obosit de-a lungul zilei, înseamnă că ai dormit suficient noaptea trecută. Altfel, ar fi mai bine să îţi readaptezi programul şi să încerci să dormi mai mult.

• Somnul într-o poziţie corespunzătoare este de asemenea foarte important pentru creşterea ta în timpul somnului. Poziţia corectă în timpul somnului te poate ajuta să lungeşti coloana vertebrală şi să creşti înălţimea; somnul în poziţii incorecte poate suprasolicita gâtul, umerii şi spatele, blocând creşterea în timpul somnului.

• Dormi pe spate cu o pernă mare sub genunchi. Această poziţie îţi va alinia vertebrele corect şi va evita orice dureri de spate cauzate de somnul în poziţie îndoită. Ridicarea uşoară a genunchilor şi picioarelor îţi va ajuta creierul să primească mai mult sânge bogat în oxigen. Cu cât este mai mare volumul de oxigen primit de creier, cu atât mai multă energie vei avea pentru a creşte în timpul somnului.

• Dormi pe o parte, cu genunchii îndoiţi. Acest lucru îţi va aplatiza efectiv spatele. O pernă mare poate fi folosită pentru a susţine gâtul, în special dacă umerii sunt laţi.

• Nu folosiţi perne înalte. Fiind întinşi pe spate cu capul susţinut de o pernă înaltă, gâtul se apleacă în faţă iar spatele este arcuit într-o poziţie foarte nefirească. Îţi vei tensiona gâtul, umerii şi spatele, blocându-ţi creşterea din cauza arcuirii coloanei vertebrale mai tot timpul nopţii. Nu dormiţi cu faţa în jos. Îţi va încovoia spatele tensionând gâtul şi umerii.

• “Devreme în pat, devreme trezit, acestea fac omul sănătos, bogat, inteligent şi voinic”. Fii în armonie cu natura. Cu cât ne distanţăm de natură cu atât mai repede devenim nefericiţi şi pierdem contactul cu noi înşine.

Share.

Leave A Reply